سفارش تبلیغ
صبا ویژن

http://emana.ParsiBlog.com
 
قالب وبلاگ
لینک دوستان
لینک های مفید

 

داغ شدن بحث شبکه‌های اجتماعی در ایران را باید معلول انتخابات ریاست جمهوری دانست. اگرچه دو شبکه پرطرفدار اجتماعی فیس بوک و توئیتر، به ترتیب در سال‌های 2004 (1383) و 2006 (1385) تاسیس شدند؛ اما زمانی نام این شبکه‌ها به صورت گسترده مطرح شد که در انتخابات ریاست جمهوری سال 1388؛ از این شبکه‌ها برای پوشش شور قبل از انتخابات و حوادث بعد از آن استفاده شد. فیس‌بوک و توئیتر، البته 20 روز پیش از انتخابات فیلتر شده بودند.

حالا چهار سالی از آن روزگار می‌گذرد. در این مدت اظهارنظرهای ضد و نقیضی در مورد این شبکه‌های اجتماعی به گوش رسیده است. برخی آن را توطئه بیگانه خواندند و برخی ابزاری دوگانه با امکان استفاده مطلوب. هر چه بوده است و هر چه باشد؛ انکار اثرگذاری شبکه‌های اجتماعی در فضای اجتماعی و سپهر سیاسی ایران غیرممکن است.

از ماجرای اعتراض به ولیعهد عربستان گرفته تا بحث کمک‌رسانی به زلزله‌زدگان آذربایجان؛ نشانه‌هایی است بر این تاثیرگذاری. آمارهای تخمینی و غیردقیق نشان می‌دهد که حدود 18 میلیون ایرانی در فیس بوک و حدود 3 میلیون ایرانی در توئیتر عضویت دارند. (این رقم حاصل جمع دو آمار در خصوص کاربران اینترنتی در ایران و میزان استفاده آنان از شبکه‎‌های اجتماعی است) در میان شبکه‌های اجتماعی داخلی هم، شبکه کلوب چیزی در حدود 3 میلیون عضو دارد.

این حجم از کاربر ایرانی در کنار تاثیرگذاری این شبکه‌های در فضای جدید جهان و ایران و نیز کم هزینه بودن استفاده از این شبکه‌ها باعث شده است که کاندیداهای انتخابات ریاست جمهوری و هواداران آن‌ها به فکر استفاده از ظرفیت این شبکه‌ها در انتخابات سال 92 ریاست جمهوری بیفتند.

سعید جلیلی؛ متکثر و متفرق
سعید جلیلی یکی از کاندیداهایی است که هواداران او، به شدت در فیس‌بوک فعال هستند. 18 حساب کاربری در فیس بوک موضوع فعالیت خود را این شخصیت قرار داده‌اند. از این میزان حساب، دو صفحه به شکل حساب کاربری فردی است که با اطمینان می‌توان از تقلبی یا FAKE بودن آن سخن گفت. 15 صفحه هم توسط دیگرانی تاسیس شده است که قابلیت لایک کردن دارد. میزان لایک این صفحات از صفر لایک تا 1030 لایک متغیر است.

تعداد زیاد صفحات مورد انتقاد حامیان سعید جلیلی در این شبکه هم قرار گرفته است و آن‌ها از موازی‎کاری‌ها گلایه می‌کنند. در یکی از این صفحات، پاسخ گفته شده است که «تنها سه صفحه به صورت سازماندهی شده و اصلی به ایشان تعلق دارد.» البته این به معنای حضور سازماندهی‌شده جلیلی یا تیم او در پشت این صفحات نیست. یک صفحه هم به صورت گروهی بسته وجود دارد که برای حضور در آن باید برای مدیر درخواست فرستاد.


4 صفحه عنوان کمپین دعوت از سعید جلیلی را به عنوان نام خود انتخاب کرده‌اند. باقی صفحات نام او را انتخاب کرده‌اند.7 صفحه عنوان دکتر را برای سعید جلیلی استفاده کرده‌اند؛ 6 صفحه لقبی برای او نگذاشته‌اند و یک صفحه عنوان سرباز ولایت را به او داده است. به عنوان عکس بزرگ بالای صفحه یا کاور فوتو، 3 صفحه از عکس او در زیارت مرقدهای ائمه استفاده کرده‌اند و یک صفحه از عکس اتوموبیل شخصی او، پراید. یک صفحه هم طرحی برای او آماده کرده است.

از نظر محتوایی 7 صفحه هست که به صورت منظمی به روز رسانی می‌شود. این صفحات مخلوطی از اخبار مذهبی، سیاسی و فعالیت‌های مربوط به سعید جلیلی را منتشر می‌کنند. هراز گاهی هم عکسی از او منتشر می‌شود. نکته جالب این است که نشریه‌ای هم تحت عنوان گفتمان در این صفحات به اشتراک گذاشته می‌شود که نشریه خاص اطلاع رسانی «کمپین دعوت از سعید جلیلی برای حضور در انتخابات» است. جلیلی در توئیتر حضوری ندارد اما در کلوب، 2 صفحه با نام او وجود دارد.

محمدباقر قالیباف؛ طوفان صفحات
در جستجوی شبکه اجتماعی فیس بوک، 90 حساب کاربری در مورد محمدباقر قالیباف وجود دارد. 17 حساب کاربری گروه‌های باز یا بسته‌ای هستند که در این شبکه بوجود آمده‌اند. بیشترین تعداد عضو این گروه‌ها، 2040 نفر و کمترین آن‌ها 2 عضو است. یک حساب کابری هم به عنوان شخص محمدباقر قالیباف باز شده است که با اطمینان می‌توان از تقلبی بودن آن سخن گفت. حدود 65 صفحه هم قابل لایک کردن است و نکته قابل توجه این است که بیشترین لایک این صفحات 1019 لایک دارد، یعنی کمتر از دیگر نامزد احتمالی اصولگرایان؛ سعید جلیلی.


در نامگذاری اغلب صفحات از نام قالیباف استفاده شده اما القابی چون «سرو نوآوری»، «امید یازدهم» و «مرد عمل» هم دیده می‌شود. برخی هم با عنوان سردار او را خطاب کرده‌اند. تعدادی از این صفحات هم ترجیح داده‌اند قالیباف را اصلاح طلب اصولگرا بخوانند و یک صفحه هم به عنوان هواداران اصلاح‌طلب قالیباف ایجاد شده است. برخی صفحات هم با عنوان دعوت یا کمپین، برخی با عنوان هواداران و برخی با عنوان ستاد مردمی فعالیت می‌کنند. برخی صفحات هم مربوط به هوادران الیباف در شهرهای دیگر چون گرگان، نیشابور، یزد و مشهد است.

نکته قابل توجه دیگر هم ایجاد برخی صفحات در مخالفت با قالیباف است. این صفحات عناوینی چون «ای کاش کمی هم واسه خدا کار می‌کرد»، «آنتی قالیباف» و «من از قالیباف متنفرم» دارد. از نظر بروزرسانی و فعالیت باید گفت تقریبا نیمی از صفحات بروزرسانی مناسبی دارند اما برخی صفحات هم غیرفعال هستند و برخی دیگر مطالب نامرتبط با موضوع را در دستور کار خود گذاشته‌اند. از نظر عکس، تقریبا تمام صفحات عکس محمدباقر قالیباف را به صورت تکی مورد استفاده قرار داده‌اند اما عکس‌هایی از تهران، عکس با سید محمد خاتمی و عکس با هاشمی رفسنجانی (در یکی از صفحات مخالف) هم دیده می‌شود. سه حساب کاربری در توئیتر هم به قالیباف مربوط است که تنها یکی از آن‌ها که مربوط به سایت هواداران اوست فعال است. قالیباف 5 حساب کاربری هم در شبکه اجتماعی داخلی کلوب دارد.

محسن رضایی؛ پرتعداد اما ضعیف
محسن رضایی یکی دیگر از کاندیداهای بالقوه ریاست جمهوری در گروه اصولگرایان است. او حدود 41 حساب کاربری مرتبط در فیس بوک و یک حساب کاربری غیر فعال در توئیتر و دو حساب در کلوب دارد. برخی از این حساب‌های کاربری فیس بوک او، تقلبی و غیرفعالی هستند و در میان حساب‌های فعال بیشترین عضویت گروهی حدود 430 عضو است و بیشترین میزان لایک 77. در این میان یک حساب کاربری با عنوان محسن رضایی میرقائد هست که به نظر حساب رسمی سایت شخصی اوست و مرتب به روز می‌شود. صفحاتی از استان بوشهر و مشهد هم در حمایت از او ساخته شده است.


اغلب صفحات از عنوان دکتر برای او استفاده کرده‌اند اما لقب سردار و نام «آقا محسن» هم استفاده شده است. دو حساب کاربری هم برای مخالفت با او ایجاد شده و کمپینی هم ایجاد شده تا درخواستی باشد برای عدم کاندیداتوری او در انتخابات 92. عکس‌های استفاده شده در این حساب‌ها، معمولا عکس رضایی با لباش شخصی و به صورت تکی هستند اما عکس‌های جبهه او نیز استفاده شده است. جالبترین عکس، عکسی است که از او و امیر قلعه‌نویی در یک کاورفوتو گذاشته شده است.

مشایی؛ جدال سخت موافقان و مخالفان
اگر اسفندیار رحیم مشایی را هم از دایره اصولگرایان بدانیم – موضوعی که بسیاری با آن مخالفند – باید وضع او هم در این قسمت گزارش بررسی شود. رحیم مشایی حدود 45 حساب کاربری را در فیس بوک به خود اختصاص داده است. از این میزان، حدود 9 حساب در مخالفت با او ایجاد شده است. از این نظر مشایی صاحب یک رکورد است. در میان حساب‌های کاربری مطابق معمول برخی اکانتهای تقلبی وجود دارد اما یک حساب کاربری از فردی در اهواز هم وجود دارد که نام خود را اسفندیار رحیم مشایی گذاشته اما مشخص نیست که آیا این نام، نام اصلی اوست یا خیر.

اغلب حساب‌ها به نام شخصی مشایی است اما برخی از القابی چون «پدر دموکراسی ایران» و «شاهزاده پارسی» هم برای او استفاده کرده‌اند. برخی هم با عنوان «جبهه عدالت و رفاه» یا «جبهه توحید و عدالت» به تبلیغ او می‌پردازند. یک حساب کاربری طرفدار او هم نام «مکتب مشائیسم» را برای خود برگزیده است. بیشترین میزان لایک یک حساب، 107 لایک است در حالی که یک صفحه مخالف مشایی 169 لایک دارد. در میان عکس‌ها، استفاده از عکس او در کنار رهبری و عکس حج او قابل توجه است ضمن اینکه اغلب عکس‌ها عکس انفرادی او یا عکس او با رئیس جمهور است.

علی اکبر ولایتی و مصطفی پورمحمدی؛ کمترین حضور
علی اکبر ولایتی در بین نامزدهای احتمالی انتخابات ریاست جمهوری در میان اصولگرایان، کمترین حضور در شبکه‌های اجتماعی را دارد. به نام او تنها 2 حساب کاربری در فیس بوک وجود دارد که 354 و 19 لایک خورده است. این صفحه سعی دارد اخبار ولایتی را پوشش دهد اما به طور کامل و بروز این کار را انجام نمی‌دهد. حضور ولایتی البته خیلی هم انتخاباتی نیست. ولایتی در توئیتر حساب کاربری مرتبط ندارد اما در کلوب یک صفحه دارد. مصطفی پورمحمدی هم در فیس بوک و توئیتر هیچ حساب کاربری را به خود اختصاص نداده است.

اصلاح‌طلبان؛ کم فعالیت و ساکت
هر چقدر که صدای اصولگرایان در شبکه‌های اجتماعی بلند است، صدای اصلاح‌طلبان کم است و حضورشان کمرنگ. در میان نامزدهای احتمالی اصلاح‌طلبان، محمدرضا عارف و عبدالله نوری با 5 حساب، بیشترین حساب کاربری در فیس بوک را دارند. بیشترین لایک عارف، 64 لایک است و بیشترین لایک نوری، 410 لایک. صفحات نوری اغلب به روزرسانی مناسبی دارند اما صفحات مربوط به عارف، به صورت مناسبی به‌‎روز نمی‌شوند.


دیگر نامزد احتمالی اصلاح‌طلبان یعنی محمدعلی نجفی هم 2 صفحه در فیس بوک دارد که محبوبترین آن 196 لایک دارد. این صفحه اخبار مربوط به نجفی را به اشتراک می‌گذارد اما این کار را به صورت مناسبی انجام نمی‌دهد. حسین کمالی و اسحق جهانگیری، دیگر نامزدهای احتمالی اصلاح‌طلبان حسابی در فیس‌بوک ندارند ضمن اینکه هیچ کدام از این کاندیداها در توئیتر حساب کاربری ندارند. در شبکه کلوب هم تنها یک صفحه با نام عبدالله نوری موجود است که مدت‌ها از آخرین به روز رسانی آن می‌گذرد.

 


[ دوشنبه 91/9/13 ] [ 4:22 عصر ] [ حسین شبیری ] [ نظرات () ]
.: Weblog Themes By Iran Skin :.

درباره وبلاگ

لینک های مفید
آرشیو مطالب
امکانات وب


بازدید امروز: 32
بازدید دیروز: 20
کل بازدیدها: 415040
دوست عزیز
در صورت مفید بودن
این صفحه کلیک فرمایید
حسین   شبیری